1. Zer da konposta?
Konposta, Lur planetan bizitza dagoenetik egon da, edozein izaki biziduna
hiltzerakoan lurrean uzten bada forma aerobikoarekin (oxigenoren bitartez)
ustelduko da. Bakteriak eta beste mikroorganismoak ustelketaren egile
eragingarriak dira. Makroskopiko mailan lur-zizareak, inurriak, marraskiloak,
bareak, milazangoak, kukurutxek, etabar daude, materia organikoa konsumitzen
eta degradatzen dituztenek.
Errautsak, tea edo kafeko hondarrak, infusioak
paperarekin barne, arrautzeko azala, fruitak, barazkiak, kolore gabeko
aldizkariak, ileak (tintatu gabe), etabar.
Konposta egitea, gure konpostadorak husteko orduetan halako adorea eskatzen
duen jarduera da, baina, ezkertzekoa da zure lorategiko lurraren egitura nola
doan hobetzen begiratzea. Jarduera ekologikoa da, gure etxeetan egiten dugun
hondakin zati bat birziklatzen duzulako, horretaz aparte, zarama balioztatzen
duzu, bestela, hondakindegietara, erraustegietara, etabar joango lirateke, zaborra balioztatzeko iraunkor
gutxiko sistemak.
Datu batzuk:
Etxeko zaborra, egunero, 40% materia organikoa dauka, lurrera birziklatua
eta itzulita izan ahal dela, laborantza eta landareentzat humus bezala.
Zaborra
organikoaren 100kg-tik, 30kg konpost lortzen dira.
2. Zer behar dut konpost egiteko?
Konposta
egiteko lorategiko eta etxeko hondakinak hustiratu ahal dituzu, zakarrontzira
bota ordez. Konposta ongarri organiko bat da, lorategiko lurra hobetzeko eta
zure landareak elikatzeko baliogarria dena.
Oinarrizko modua lorategiko kantoi batean pila bat egitea da edo estrabeen
egurrezko kaxoi bat erabiltzea. Baina hoberena da aurreegindako konpost-ontzi
bat erostea. Material ezberdinetakoak daude (plastiko, erretxina, termikoak eta
abar,) eta tamainu ezberdinak.
Konpost-ontziek, ustelketa ondo funtzionatzeko,
arnas zuloak eta irekierak dauzkate. Ez dira hermetikoki itxita egon behar.
Gure konpost-ontzia egiteko materialak:
- Egurra hezetasungaitzekin
eta bakteriagaitzekin geruza batekin tratatua.
- Adreiluak.
- Hormigoizko
blokeak
- Konpostadore
plastikoak, aurrefabrikatuak.
- Bidoi zulatuak,
metalikoak edo plastikozkoak.
- Alanbrezko
kaiolak.
Gure konpost-ontziaren
bolumena eta dimentsioa aukeratzeko, komeni da guk behar dugun baino tamainu
handiago bat aukeratzea, guk espero dugun baino hondakin gehiago pilatzea gerta
daitekelako eta beharrezkoa izan liteke bigarren konpostadore bat edukitzea.
Oso komenigarria da ere, makina “biotrituradora”bat
edukitzea, artaziekin ebaki ezin ditugun adar sendoak mozteko eta landare
hondakinak xehatzeko eta horrela bere ustelketa azeleratzeko. Ere
bai,lorategiko zentroetan konpost egiteko aktibatzaileak saltzen dituzte,
ustelketaren prozesua azeleratzeko laguntzen dutenek.
3. Non ipintzen dut konpost-ontzia?
Etxeko konpost-ontzia lurran zuzenean egon ahal
da edo asfaltutako aldeetan edo balkoietan, oinarri batekin, aurkitu ahal da
Konpost-ontziak lurra zuzenean ukitzen badu, oso ona
izango da konpostaje prozesurako, lurreko fauna konpost barruan sartzeak,
prozesatzeko lanak eta bere drenajea erraztuko ditu.
Ez badaukagu lurrazal bat, lorategiko konpost-ontzia
oinarri bat gainean ipiniko dugu. Kasu hauetan, konpost-ontziak, oinarrian,
likido bilketa sistema bat dauka, lixibiatuak biltzea uzten duena.
Hoberena da leku ikusgaitz batean ipintzea, ez direlako elementu oso
apaingarriak, baratzetik hurbil, horrela, konpostadorea hustean, pisua ez duzu
distantzia handia eramango.
Itzalean hobeto eguzkitan baino, bestela, hezetasuna mantentzeko beharrezkoa izango zen sarritan ureztatzea. Leku bikaina izango zen hosto erorkorreko zuhaitz baten azpian edo balkoi
batean landare apaingarri artean, itzala ematen diotela.
4. Zer bota ahal da?
Konpost on baten oinarrizko osagaiak hondakin
“berdeen” eta “marroien” nahaste bat izan daitezke . “Berdeak” izerdi daukaten
hondakinak dira eta “marroiak” material gogorragoak, landare zaharrak edo
etxeko hondakinak bezala.
Lorategikoak:
Hostoak, zotala, barazkiak, gosnatzeko
erabilitako lastoa, inausitako adarrak (askoz hobeto “biotrituradora” batetik
pasatzen baduzu), zerrauts, etabar.
Belar txarrak bakarrik urterokoak badira eta ez
badauzkaute haziak, iraunkorrekoek, estoloiak (ad. aski), bulbo txikiak
(juncia) edo errizomak dauzkatenek, beren bizigaitasuna mantendu ahal dute eta
berriro ernetu
Zizareak gehitu ere ona da
Etxekoak:
Konposta, nekazaritzan eta lorazaintzan erabiltzen da lurrerako ongarri
bezala, paisajismoan, higadura kontrolean, estalketan eta lurreko berreskurapenean.
5. ¿Zer ez dugu bota behar?
- Janariaren
hondakin koipetsuak, haragiak, hezurrak, arraina, esnekiak eta arrautzak ez
dira erabili behar konpost egiteko, intsektuak eta ez ditugun nahi beste
animaliak erakartzen dituztelako eta ere usain txarrak eragin ahal dituztelako.
- Esnekiek, ez ditugun nahi bakteriak erantsi
ahal dituzte.
- Gaixorik dauden landare eta fruituak edo ustel
dauden landare gehiegi. Usain txarrak eta usteltasun eragin ahal dituzte.
- Etxeko animalien eta pertsonen kakak. Patogenoak
dauzkate.
- Egurra tratatuaren edo aglomeratuen errautsak
eta zerrautsak. Kolak eta bernizak. Hau oso toxikoa da.
- Zitrikoen azalak eta konifero inausketaren
hondakinak, konpost egiteko prozesua luzatzen dutelako eta konpost garratz bat eman ahal dutelako.
- Edozein materiala ez dela organikoa ezta
biodegradagarria izango: plastikoak, beira, etabar.
6. ¿Nolakoa da konpostajearen prozesua?
Tratatzen dena hau da: botatzen ditugun hosto horiek,
adarrak, soropila, errautsak, etabar, mikroorganismoengatik (bakteriak eta
onddoak) eraso ditzatela eta deskonposa dezaten, horrela, jatorrizkoa baino
ezaugarri desberdinak dituen beste material batean bihurtzen da, lurzorurako
eta landareetarako oso ona dena.
Airea azpitik jasotzeko, adar lodiagoekin azpiko geruza
batetik hasten da, ez du 30 cm gainditu behar. Oraindik deskonposatua ezdagoen
materia organikoa badaukagu, oinarri geruza estaltzeko erabiltzen dugu. Honen
gainean, landare hondakinekin eta zaborrezko material organiko guztiarekin geruza
bat eransten da. Geruza honek, 20-30 cm neurtzen duenean, simaur geruza argal
batekin edo nitrogenoan aberatsa den substantzia batekin (oilogorotz, arrain
irina) estaltzen da. Honen guztiaren gainean materia organikoaren beste geruza bat
eransten da; ondoren, nitrogenatu substantziaren geruza bat, eta horrela, konpostadorea
bete arte.
Deskonposizio prozesu hau fase ezberdinetan
garatzen da:
1. Lehenengo 2-3 asteetan bakteriek intentsitatearekin
jokatzen dute, denbora labur batean multzoaren tenperatura igotzen, 60-70
graduetara heldu behar du, hoziak eta ia hazi guztiak hiltzeko. Konpost multzoaren
hondorapena kanpoko zeinu bat da.
2. 2 edo 3 hilabete barru, lehenengo heltze
egoerara iristen da: konpost freskoa. Grisa kolorekoa, gosnatu bezala
erabiltzea egokia da, horrela, lurra babesten dugu higaduratik, izotzatik,
lehortetik eta belar txarren ugalketatik.
3. Konpost fresko lortzen dugunetik 4 edo 5
hilabetera, gure konpost heldua egon behar izango zen, kolore ilunarekin, basoko
lurra usainarekin. Hezetasuna egokia edukiko du, gure eskuekin estutzerakoan
hezetasun somatzen badugu, baina ez du likido botatzen.
Kontu bakarra izango da usteltzea zaintzen, hartzidura
kontrolatzen. Noizbehinka, konpost eskukada bat hartu eta estu ezazu. Likido botatzen
badu, usteltzeko arriskua dauka. Material lehorra gehitu eta multzoari berriro
forma eman. Suntsitzen bada, oso lehorra egoten da eta hezatu beharko duzu. Hilabetean
behin multzoa eragin,aireztatzeko.
Garrantzitsuena da materialen nahasketa on bat
egitea.
7. ¿Zenbat denbora behar da
konpost on bat lortzeko?
Udaberrian edo udan 3 hilabetetan prest izango da
eta neguan 6 hilabete arte.
Bere puntuan badago ikusteko, eskuan hartu
eskukada bat. Kolore marroia edo belzkara, lurbeltz bezalakoa, izan beharko du,
baso usainarekin, eta hotza egon mikrobiar ekintza faltagatik.
Ez da ezer ezagutuko duela hilabete batzuk bota
duguna, adar zatiak izan ezik, zeinek apartatzen dira zetabearekin edo eskuekin
eta berriro sartzen dugu konpost-ontzian, bere prozesua jarraitzeko eta estrukturarako
baliogarria izateko.
Ez baduzu konposta berehala erabiltzen, poltsetan
edo sakuetan, hermetikoki itxita, gorde ahal duzu. Estutzerakoan likido botatzen
badu, ez bildu poltsetan, usteldu ahal delako.
Lortutako konposta urtean behin
botatzen da lurrera; gure kasuan, udaberri hasieran baratzean botatzen dugu
landaketa hasi aurretik. Lurra gainean utz dezakezu (5cm.) gosnatu bezala edo lurrarekin ondo nahastuta gehitu.
8. ¿Ureztatzea edo konpost-ontziari produkturen bat eranstea beharrezkoa
da?
Mota bakoitzeko materialaren beharrezko ekarpenak
egiten badira, kontuz behatzen material lehorra edo hezea gehitzea beharrezkoa
den ala ez, normalean ez dugu konpostadorea ureztatu behar. Baina, udan,
momentu puntual batean konposta oso lehorra dagoela ikusten badugu,
tenperaturak altuak direla eta, ureztatzea komenigarria izango da.
Sukaldeko hondarrak nahiko ez badaude (prozesuaren
aktibatzaileak), beti jo ahal izango dugu mikroorganismoen eta substantzia
organikoen bidez pikortatutako azeleragailu batera, landare hondarren eta beste
materia degradagarrien gainean jokatzen dutela, bere deskonposizio prozesua
bizkortzen.
9. Konpost egitearen arazoak.
Amoniakoaren usain bat nabaritzen baduzu,
nitrogeno gehiegi (material berdea) karbonoarekin (marroia) nahastu gabe dagoela
esan nahi du. Konponbidea materia lehorrarekin nahastea (adibidez, hosto lehorrak)
eta bueltatzea da.
Ustel usain bat nabaritzen baduzu, hezetasun
gehiegi eta oxigeno gutxi daudela esan nahi du. Konponbidea materia
lehorrarekin nahastea eta bueltatzea da.
Konpostadorea materia lehor eta hotzarekin beteta
dagoela ikusten baduzu, hezetasunaren falta adierazten du. Beraz, konponbidea
sukaldeko hondar berdeekin nahastea eta bueltatzea izango da.
Fruitaren euliak ez dira inongo arazorik, baina
ez badituzu ikusi nahi edo kantitate gutxiago egotea, sukaldeko hondarrak pixka
bat lurperatu behar dituzu.
Nahasketa garratzegi geratzen bada eta ez badu
eboluzionatzen, multzoari karea gehitu ahal diogu.
Konpostadoreari hasieran lurra gehitzeak
prozesuari lagunduko dio, lur honek, onddoak, bakteriak eta beste
mikroorganismo onuragarri batzuk emango ditu konpostaje-prozesua hasteko eta bizkortzeko.
Hala ere, ez da beharrezkoa eta prozesua ondo has daiteke lur gabe eta pentsatu
behar da bolumen nahiko hartuko duela eta asko pisatuko duela konposta
bildu behar denean.
10. Konpost egitearen beste formak
Bermikultura, Zizarekultura
Bermikulturaren teknika lur zizare espezie batzuk
erabiltzean oinarritzen da, hondakin organikoak bermikonpost, lonbrikonposatu
edo zizare-humusean bihurtzeko. Prozesuan, lur-zizareek, ez dituzte hondarretan
hazten diren mikroorganismoak bakarrik erabiltzen bere elikadurarako, baita ere,
lortutako humusean mikrobiozko jarduerari bide ematen diote.
Humus hau, zizareek egiten duten material organikoaren
digestioarekin egiten da eta propietate altuak ditu lurraren ezaugarri fisikoen
hobekuntzarako, adibidez, iragazkortasuna eta hezetasunaren atxekidura.
Bioteknologia hau zizare hazkuntzan oinarrituta
dago, substratu organiko batetik humus ekoizteko. Prozesua berezko
deskonposaketa bat da, konpostajearen antzekoa, non material organikoak, ingurunean
dauden mikroorganismoen erasoaz gain, zizarearen digestio-sistema konplexuaren
erasoa ere jasotzen du.
Zizareen humusa baratzean,lurrintsuetan,
apaingarrietan, loredunetan, zuhaitzetan, zuhaixketan, eta abar... erabil
daiteke
Etxeko Konpostadorea
Hondar organikoak birziklatzeko etxeko aukera bat
da, sukaldeko eta lorategiko hondakinak ongarririk hoberenean bihurtzeko. Gaur
egun, hirietan, gero eta gehiago birziklatzen da, ingurumenaren babesa bilatzen
duelako
Gure balkoi edo sukaldeko txoko batean, gure
hondakin organikoak kalitate handiko ongarrietan eraldatzen ditugu, zizareen
laguntzarekin.
Etxeko konpostadoreak ondoz ondoko erretilu sail
bat dira, behetik gorantz, konpost heldutik berri isuritako gure sukaldeko
hondakinetara dauzkatenek.
Zizare gorriak lortzea beharrezkoa da, erretiluetatik
igotzen joango direnak, hondakin guztiak konpost-ean bihurtu ondoren. Zizareek
ez dute konpostadoretik ihes egiten, hermetikoki itxita dagoelako, eta, ematen
dizkiegun hondakinak prozesatzeko, ugaltzeko gai dira zizare ezin hobe kopururaino
heldu arte.
Bakarrik material organiko bigunak eta zatituak
gehituko ditugu, gure zizareen digestioa errazteko, 18-20°C tenperatura eta 70-80%
hezetasuna zaindu behar izango ditugu.
Zizare humus lortuko dugu, ongarri naturalarik hoberena gure lorategirako,
gure landareentzako, eta abar…
No hay comentarios:
Publicar un comentario